HYPOTHEEK OVERSLUITEN


Geldverstrekkers moeten berichten bij einde rentevaste periode

Hypotheekverstrekkers moeten hun klanten bericht geven als hun rentevaste periode bijna afloopt. Volgens minister van financien Jan Kees de Jager van Financi├źn hebben mensen minstens 3 maanden nodig om zich in te lezen en een hypothecaire lening over te sluiten.


De Jager stelt dat al in de wet staat dat consumenten tijdig geïnformeerd moeten worden als zich belangrijke wijzigingen voordoen in een financieel product. In de praktijk is deze termijn niet overal hetzelfde. De hypotheekverstrekker moet de consument ook 3 maanden van tevoren een nieuwe aanbieding doen. Dat aanbod moet gelijk zijn aan een aanbod dat een vergelijkbare nieuwe klant zou krijgen. De Jager wil daarmee voorkomen dat mensen die bij dezelfde hypotheekverstrekker blijven veel duurder uit zullen zijn.


Afsluitprovisies

Daarnaast is de minister van plan de afsluitprovisies voor hypotheken te gaan verbieden. Aanbieders van hypothecair krediet mogen dan alleen nog maar advies- en distributiekosten in rekening brengen.

Het doel van de minister met de maatregelen is de positie van de consument te versterken bij het afsluiten en oversluiten van een hypotheek. Het rentebeleid van hypotheekverstrekkers moet transparanter en klantvriendelijker worden. De Jager wil de nieuwe regels op 1 januari 2013 al in laten gaan.


Lees ook: Wat is oversluiten

Lees ook: Waarom oversluiten

Lees ook: Rekenvoorbeeld oversluiten

Lees ook: Oversluiten met BKR