HYPOTHEEK OVERSLUITEN

Rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker kosten minder. U zult geen kosten hebben voor een nieuw taxatie-rapport en hypotheek-akte. Maar, veel mensen zullen ondervinden dat hun huidige geldverstrekker vaak een afhoudende houding inneemt als het om hypotheek oversluiten gaat. Dat wordt veroorzaakt omdat de huidige geldverstrekker er weinig belang bij heeft.

Wanneer u uw hypotheek oversluit bij een andere geldverstrekker, dan zult u rekening moeten houden met taxatie-kosten, notaris-kosten en afsluit-kosten. Voordeel wat hier tegenover staat is dat u een lagere rente zult hebben.Gaat u over naar een nieuwe geldverstrekker, dan kunt u een verbouwing of verbetering van uw woning meteen meefinancieren, met een hogere hypotheek. In dit geval zijn zowel de boete-rente als de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar, ook al financiert u die mee. Doet u dit nog vóór het einde van het jaar, dan kunt u in 2012 al op een aardige belastingteruggave rekenen.

Geld besparen door oversluiten

Bijvoorbeeld: u hebt een hypotheekschuld van 200.000 Euro. U hebt deze op 1 mei 2004 afgesloten, tegen 7,8% bij een rentevaste termijn van 10 jaar. Op 1 mei 2014 zou u de hypotheek in principe kunnen verlengen voor een termijn van 20 jaar. Op dit moment is de hypotheekrente voor 10 jaar bij de huidige geldverstrekker 5,9%. Het rentetarief om hem 20 jaar vast te zetten is 5,4%.

U kunt uw hypotheek nu oversluiten, en zult dan een lagere rente krijgen. Het is nog maar afwachten hoe hoog de rente over twee jaar, in 2014 staat. Bewerkstelligt u dit bij uw huidige geldverstrekker, dan bespaart u taxatie-, notaris- en afsluitkosten.

Bij de voorbeeld hypotheek van 200.000 Euro bedraagt die besparing ongeveer 3.135 Euro. Uw oude geldverstrekker zal u wel administratiekosten in rekenen voor het wijzigen van de hypotheek. Deze kosten zijn gemiddeld zo'n 200 Euro. Bij zowel uw huidige als een nieuwe geldverstrekker, betaalt u boeterente. Dit is het renteverschil tussen 1 mei 2012 en 1 mei 2014: dit zal minder dan 5.000 Euro zijn.

Blijft u dus bij uw huidige geldverstrekker, dan bespaart u circa € 2.935 aan kosten. Maar, u betaalt over een periode van minimaal 20 jaar 0,5% te veel rente. Het rentevoordeel zal over die 20 jaar zo'n 20.000 Euro bedragen. Het kan dus zeer voordelig zijn om over te stappen op een andere hypotheekverstrekker met een lagere rente.

Lees ook: Wat is oversluiten

Lees ook: Waarom oversluiten

Lees ook: Oversluiten met BKR

Lees ook: Bericht bij oversluiten