HYPOTHEEK OVERSLUITEN


Waarom de hypotheek oversluiten?

In de tijd dat het slechter gaat met onze economie, is de neiging van banken om de hypotheekrente te verlagen om zodoende hun investeringen op peil te houden. De bezitters van huizen kunnen hiervan profiteren.

Aan het oversluiten van een hypotheek gaat een goede voorbereiding vooraf. Als u wilt oversluiten heeft u hier een goede reden voor. Het kan zijn dat er zodanig lage rentestanden zijn en dat het voor u erg voordelig is als u uw hypotheek nu over gaat sluiten.

Als u dan oversluit kunt u hier veel voordelen uit halen. Er zijn een aantal zaken waarom u er voor kunt kiezen om de hypotheek over te gaan sluiten. We hebben een aantal van deze zaken voor u op een rij gezet:

-          De hypotheek oversluiten bij een verbouwing: Als u een deel van uw woning wilt veranderen of u wilt wellicht een stuk aanbouwen, u kunt dan de hypotheek gaan verhogen door hem over te sluiten en dat is dan uw manier van financieren.

-          De hypotheek oversluiten bij een lagere rente: De hypotheekrente is dan dus lager, wat betekent dat uw woonlasten ook lager kunnen worden. Hierdoor kan het oversluiten van een hypotheek een goede mogelijkheid zijn. Het kan u honderden euro's per jaar besparen. Het zou kunnen dat een andere hypotheek of hypotheekvorm zo gunstig is dat het oversluiten van de hypotheek de moeite waard is ondanks de vaak grote boeterente die u dan moet betalen.

-          De hypotheek oversluiten voor een andere hypotheekvorm: Er kan verandering optreden in uw situatie, waardoor u een andere hypotheekvorm wilt nemen. Wellicht dat u dan de spaarhypotheek om wilt zetten in een beleggingshypotheek, ook vice-versa  behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

-          De hypotheek oversluiten voor consumptieve bestedingen: U kunt de overwaarde van uw woning gebruiken voor consumptieve bestedingen als u de hypotheek over gaat sluiten. U kunt dan het geld wat vrijkomt als overwaarde gebruiken voor de aanschaf van prive-zaken zoals bv een auto, boot e.d.

-          De hypotheek oversluiten voor meer rentezekerheid: De rentetermijn van de hypotheek zal in de meeste gevallen vast staan, maar als deze bijna aan het einde is dan kan het zo zijn dat de rente weer gaat stijgen als daadwerkelijk het einde van de looptijd in zicht komt. U kunt dan de hypotheek alvast over gaan sluiten zodat u er zeker van bent dat u een lage rente blijft behouden. 

-          De hypotheek over laten sluiten voor lagere maandlasten: De kosten per maand kunnen een heel stuk omlaag gaan als de rente lager is, daarom kunnen de maandlasten voor u veel lager uit gaan vallen als u uw hypotheek over laat sluiten naar een andere hypotheekverstrekker met lagere rentestanden.

Oversluiten? Ja of Nee

Of u de hypotheek over gaat laten sluiten hangt natuurlijk van een verschillende factoren af. Als u een hele goede reden heeft dan kunt u deze keuze makkelijk maken. U dient er wel goed naar te kijken hoeveel rente u in de nieuwe situatie gaat betalen en u dient te kijken hoeveel geld het u op de lange termijn gaat opleveren. Als het slechts 5 euro in de maand scheelt dan kunt u wellicht beter nadenken of u er goed aan doet, maar als het nu tientallen euro’s in de maand kan opleveren dan kan dit per jaar al oplopen tot een aanzienlijk bedrag en is de keuze om een hypotheek over te sluiten een goede keuze.

Beoordeel uw situatie

Met de lage rentestand is het misschien een goed idee om uw situatie eens te laten bekijken. Vraag een offerte aan en leg deze naast uw huidige hypotheek. Ondanks de kosten van het oversluiten van uw hypotheek, die u natuurlijk gewoon kunt meefinancieren kan het toch erg voordelig zijn om uw hypotheek te beëindigen en een nieuwe af te sluiten.

Lees ook: Wat is oversluiten

Lees ook: Rekenvoorbeeld oversluiten

Lees ook: Oversluiten met BKR

Lees ook: Bericht bij oversluiten