HYPOTHEEK OVERSLUITEN

Wat is hypotheek oversluiten?


U stopt uw huidige hypotheek en sluit een geheel andere en nieuwe financiering af. Dit kan betekenen dat u dan overstapt naar een hypotheek met een veel lagere rente, een andere vorm van de hypotheek kiest, of zelfs naar andere hypotheekaanbieder gaat.


Een nieuwe hypotheekvorm selecteren

In de periode dat de hypotheekrente laag is onstaan er vaak allerlei nieuwe en interessante hypotheek-vormen. Het oversluiten van uw hypotheek kan dan een opmerkelijke verlaging van de maandelijkse lasten inhouden ondanks de extra kosten en de eventuele boeterente die u moet betalen.

Het omzetten of oversluiten van je hypotheek houdt eigenlijk in dat je een hele nieuwe hypotheek afsluit waarmee je de oude aflost. En dat brengt meestal kosten met zich mee. Te denken hierbij valt aan taxatie-, notaris- en afsluitkosten. Dit is zeker zo als je naar een nieuwe hypotheekverstrekker gaat. Het grootste bedrag wat je moet betalen is de boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek.  Bij het oversluiten van uw hypotheek tijdens de periode waarin de rente vast staat, brengt de hypotheekverstrekker je een boete in rekening even groot als de gemiste rente-inkomsten. En dat kan behoorlijk in de papieren. Stap je aan het einde van de rentevastperiode over, dan betaal je deze boete meestal niet.


Waar moet u op letten bij oversluiten van uw hypotheek?

Als u een aanbieding krijgt waarbij de maandlasten op het eerste gezicht lager lijken, is het goed om nog eens met grote aandacht te kijken of de looptijd van de nieuwe hypotheek bv. niet langer is dan bij de oude het geval was. Bedenkt u hierbij ook dat de hypotheekrente maar voor 30 jaar aftrekbaar is.

Lees meer op deze site over de mogelijkheden van oversluiten van uw huidige hypotheek en waar u op moet letten bij het beoordelen van de offerte voor een goedkopere hypotheek. Zo komen onder meer rekenvoorbeelden van hypotheek oversluiten aan bod en zal er nader worden ingegaan op het oversluiten van een hypotheek terwijl er een BKR registratie is.